Die Paleo Diät - www.lidagreen.de

Paleo dieta: prehranski pristop z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov

Paleo dieta, znana tudi kot dieta jamskega človeka ali dieta iz kamene dobe, je dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki temelji na hrani, ki so jo jedli naši predniki v paleolitiku. Ta dieta je znana po tem, da se osredotoča na polnovredna, nepredelana živila, kot so meso, ribe, zelenjava, sadje in oreščki. V nadaljevanju bomo razložili osnove paleo diete in vam ponudili nekaj vzorčnih jedilnikov, ki vam bodo v pomoč pri začetku.

Osnove paleo diete

Paleo dieta temelji na živilih, ki so bila na voljo našim prednikom v paleolitskem obdobju, ki je trajalo od pred približno 2,6 milijona let do pred približno 10.000 leti. Za to dieto je značilno veliko uživanje živalskih beljakovin, zdravih maščob, kot sta kokosovo olje in avokado, ter malo žitaric, stročnic, mlečnih izdelkov in predelanih živil.

Prednosti paleo prehrane

Potencialne koristi paleo prehrane so številne, med drugim:

Zmanjšanje vnetja: Paleo dieta je bogata s protivnetnimi živili, kot so sadje, zelenjava in zdrave maščobe, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetja v telesu.

Izboljšana občutljivost na inzulin: Z izogibanjem predelanim živilom in osredotočanjem na nepredelana polnovredna živila lahko paleo dieta izboljša občutljivost na inzulin in zmanjša tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2.

Izguba telesne teže: Paleo dieta ima naravno nizko vsebnost ogljikovih hidratov ter visoko vsebnost beljakovin in zdravih maščob, kar lahko prispeva k izgubi telesne teže.

Izboljšanje splošnega zdravja: Paleo prehrana je bogata s hranilnimi snovmi, kot so vitamini, minerali in antioksidanti, ki lahko pripomorejo k izboljšanju splošnega zdravja in zmanjšajo tveganje za kronične bolezni.

Primeri jedilnikov paleo diete

V nadaljevanju je predstavljenih nekaj primerov tipičnega dneva paleo diete:

Zajtrk:
Umešana jajca z avokadom in sotirano špinačo
Paleo smoothie z mandljevim mlekom, špinačo, jagodičevjem in mandljevim maslom
Paleo skleda za zajtrk s sladkim krompirjem, klobaso in jajci

Kosilo:
Paleo: solata iz piščanca na žaru z mešano zelenjavo, češnjevim paradižnikom in prelivom vinaigrette
Paleo solata s tuno z zavitki iz solate
Zelenjavna juha s piščančjo juho in pečeno zelenjavo

Večerja:
z ocvrtim krompirčkom in solato: goveji burger iz pašne reje s sladkim krompirčkom in solato
Losos na žaru s pečenimi šparglji in cvetačnim rižem
Špageti z mesno omako in sotiranim ohrovtom

Vmesni prigrizki:
Paleo mešanica muslijev z oreščki in suhim sadjem
Surova zelenjava z guacamolom
Paleo prijazno suho meso

Zaključki

Paleo dieta je dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki poudarja polnovredna, nepredelana živila, kot so meso, ribe, zelenjava, sadje in oreščki. S primeri jedilnikov, predstavljenimi v tem članku, lahko začnete svojo pot s paleo prehrano in uživate v številnih potencialnih prednostih tega načina prehranjevanja.

.

Glej tudi Ketogena dieta